Pana la ce varsta ar trebui alaptat bebelusul?

Una dintre cele mai importante decizii pe care o mama trebuie sa le ia in primele luni de viata ale bebelusului sau este modul in care va hrani nou-nascutul. Alaptarea este o metoda unica si naturala de hranire a bebelusului, care ofera numeroase beneficii atat pentru copil, cat si pentru mama. Cu toate acestea, multi parinti se intreaba pana la ce varsta ar trebui sa continue alaptarea si cum sa ia aceasta decizie in mod informat.

In conformitate cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF, bebelusii ar trebui sa fie alaptati exclusiv la san pana la varsta de 6 luni. Dupa aceasta perioada, alaptarea ar trebui sa continue pana la 2 ani sau mai mult, in combinatie cu alimente solide adecvate pentru varsta copilului. Aceste recomandari sunt sustinute de numeroase studii care evidentiaza beneficiile alaptarii prelungite.

Beneficiile alaptarii pentru bebelusi

Alaptarea este considerata cea mai sanatoasa si mai potrivita metoda de hranire a nou-nascutului, avand numeroase beneficii atat pentru sanatatea copilului, cat si pentru dezvoltarea sa optima.

Primul lapte maternel, cunoscut sub numele de colostru, reprezinta un adevarat “lichid de viata” care este produs in primele zile dupa nastere. Acesta contine substante nutritive esentiale, anticorpi si enzime care protejeaza bebelusul impotriva infectiilor si contribuie la dezvoltarea sistemului sau imunitar.

De asemenea, alaptarea a fost asociata cu reducerea riscului de aparitie a unor afectiuni precum diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, astmul, obezitatea si anumite tipuri de cancer in viata ulterioara a copilului. Laptele matern este perfect adaptat nevoilor nutritionale ale nou-nascutului, oferindu-i toate substantele nutritive si vitaminele necesare pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa.

Beneficiile alaptarii pentru mame

In plus la beneficiile pentru copii, alaptarea ofera si numeroase avantaje pentru mame. Procesul de alaptare activeaza eliberarea de oxitocina, cunoscuta si sub numele de “hormonul iubirii”, care ajuta la inducerea sentimentelor de afectiune si atasament fata de copil.

Alaptarea este, de asemenea, asociata cu o recuperare mai rapida dupa nastere si ajuta la arderea caloriilor in plus acumulate in timpul sarcinii. Femeile care alapteaza au un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar, cancer ovarian si osteoporoza mai tarziu in viata. De asemenea, alaptarea poate ajuta la reducerea riscului de sangerare postpartum si a depresiei postnatale.

Cum sa luati decizia corecta

Decizia de a continua sau nu alaptarea dupa varsta de 6 luni poate fi influentata de mai multi factori, inclusiv nevoile si preferintele copilului si mamei, precum si de mediu si de sprijinul social disponibil.

Este important sa tineti cont de semnalele pe care le primeste copilul. Daca bebelusul pare sa fie satios si arata interes pentru alimente solide, acesta poate fi un semn ca este pregatit sa inceapa diversificarea alimentatiei. Totusi, nu exista o varsta exacta la care toti copiii sunt pregatiti pentru alimente solide, deci este important sa consultati medicul pediatru inainte de a introduce alimentele solide in dieta bebelusului.

In plus, sprijinul si informatiile primite de la profesionisti in domeniul sanatatii si de la alti parinti pot fi benefice in luarea acestei decizii. Grupurile de sustinere a alaptarii pot oferi sfaturi si indrumari, precum si ocazia de a impartasi experientele si preocuparile cu alti parinti.

Cum sa continuam alaptarea pe termen lung

Daca ati decis sa continuati alaptarea pe termen lung, este important sa va asigurati ca va acordati timp si spatiu adecvat pentru a va hrani copilul. Acesta poate include gasirea unui loc linistit si confortabil in care sa alaptati in timpul zilei si noaptea, cand copilul are nevoie de hrana si confort.

Este important sa va ascultati propriile nevoi si sa va asigurati ca va ingrijiti de propria sanatate si bunastare. Alaptarea pe termen lung poate fi obositoare si epuizanta uneori, asa ca nu ezitati sa cereti sprijin atunci cand aveti nevoie.

In concluzie, alaptarea este o metoda de hranire ideala pentru nou-nascuti si ofera numeroase beneficii atat pentru copil, cat si pentru mama. Conform recomandarilor OMS si UNICEF, bebelusii ar trebui alaptati exclusiv la san pana la varsta de 6 luni si continuat pana la 2 ani sau mai mult in combinatie cu alimente solide adecvate pentru varsta copilului. Cu toate acestea, fiecare mama si copil sunt unici, iar decizia privind alaptarea pe termen lung ar trebui sa fie luata in considerare in mod individual, cu sprijinul profesionistilor in domeniu si in functie de semnalele si preferintele copilului si mamei.

Indiferent de alegerea facuta, este important sa ne asiguram ca copiii nostri primesc nutritie adecvata, dragoste si afectiune pentru a se dezvolta sanatos si fericit.

Distribuie Articolul