Bolile copilariei – simptome, preventie si tratament!

Copilaria este o perioada plina de aventuri si descoperiri pentru cei mici, insa este si o perioada in care sistemul lor imunitar este inca in dezvoltare, facandu-i mai susceptibili la diverse afectiuni. Bolile copilariei pot fi o provocare pentru parinti, dar cu informatiile potrivite si masurile preventive adecvate, pot fi gestionate eficient. In acest articol, vom explora cele mai comune boli ale copilariei, simptomele asociate lor, precum si modalitatile de preventie si tratament.

Varicela

Varicela este una dintre cele mai comune boli ale copilariei. Este o infectie virala caracterizata prin aparitia unor vezicule pruriginoase pe piele. Simptomele initiale pot include febra usoara, oboseala si inapetenta. Apoi, veziculele se dezvolta in etape, trecand prin stadiul de vezicule cu lichid clar, vezicule cu lichid tulbure si, in cele din urma, cruste care se vindeca. Varicela este foarte contagioasa, de aceea este important ca copiii afectati sa stea acasa pana cand crustele dispar complet, pentru a evita raspandirea infectiei.

Nu exista un tratament specific pentru varicela, iar simptomele pot fi gestionate prin administrarea de antipiretice si antipruriginoase prescrise de medic. In plus, este important sa se evite scarpinarea veziculelor pentru a preveni infectiile secundare. Vaccinul impotriva varicelei este disponibil si poate reduce severitatea bolii sau chiar preveni infectia.

Rujeola

Rujeola, cunoscuta si sub numele de pojar, este o boala virala extrem de contagioasa care afecteaza sistemul respirator. Simptomele initiale includ febra, tuse, nas infundat, ochi rosii si sensibilitate la lumina. Dupa aceasta perioada, apar pete rosii (exantem) pe fata si pe corp. Rujeola poate avea complicatii grave, cum ar fi pneumonia sau encefalita, de aceea este important sa fie tratata si gestionata adecvat.

Vaccinul impotriva rujeolei este eficient si este recomandat sa fie administrat copiilor la varstele recomandate. De asemenea, evitarea contactului cu persoanele infectate si spalarea regulata a mainilor sunt masuri preventive esentiale.

Oreionul

Oreionul este o boala virala care afecteaza glandele salivare, in special glanda parotida, situata in partea din spate a obrazului. Simptomele oreionului includ febra, durere la inghitire, umflarea dureroasa a glandelor salivare si, uneori, durere de cap si oboseala. Boala este contagioasa si se raspandeste prin picaturi de saliva de la persoanele infectate.

Deoarece oreionul poate duce la complicatii precum infectii ale glandelor salivare sau meningita, vaccinarea este importanta pentru prevenirea acestei boli. Este recomandat ca toti copiii sa primeasca doua doze de vaccin impotriva oreionului.

Scarlatina

Scarlatina este o infectie bacteriana provocata de streptococul de grup A. Simptomele includ gat inflamat si dureros, febra, eruptii cutanate si oboseala. Eruptiile cutanate caracteristice apar sub forma de pete rosii care se pot extinde pe tot corpul. Aceasta boala este contagioasa si se transmite prin contactul cu picaturile de saliva sau secretiile nazale ale persoanelor infectate.

Antibioticele sunt utilizate pentru a trata scarlatina si pentru a preveni complicatiile, cum ar fi febra reumatica. Masurile preventive includ spalarea regulata a mainilor si evitarea contactului cu persoanele infectate.

Rubeola

Rubeola, cunoscuta si sub numele de pojar german, este o boala virala care se manifesta prin febra usoara, eruptii cutanate si umflarea ganglionilor limfatici. Eruptiile cutanate caracteristice incep de obicei de la nivelul fetei si se raspandesc apoi pe tot corpul. Rubeola este contagioasa si se transmite prin picaturi de saliva de la persoanele infectate.

Vaccinarea impotriva rubeolei este foarte importanta, deoarece boala poate avea consecinte grave asupra femeilor insarcinate, putand duce la malformatii congenitale. Este recomandat ca fetele sa fie vaccinate impotriva rubeolei inainte de pubertate.

Masuri preventive generale

Pentru a preveni raspandirea bolilor copilariei, este importanta respectarea unor masuri preventive generale:

  • Vaccinarea: Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor copilariei. Asigurati-va ca copilul dumneavoastra urmeaza programul de vaccinare recomandat de medicul pediatru.
  • Igiena personala: Invatati copiii sa-si spele regulat mainile cu apa calda si sapun, in special inainte de mese si dupa folosirea toaletei.
  • Evitarea contactului cu persoanele infectate: Daca stiti ca cineva din familie sau din cercul de prieteni este infectat cu o boala copilariei, incercati sa evitati contactul direct cu aceasta persoana pana cand este complet vindecata.
  • Acoperirea gurii si nasului: Invatati copiii sa-si acopere gura si nasul cu un servetel de hartie sau cu partea interna a cotului atunci cand tusesc sau stranuta.

Bolile copilariei pot fi un aspect obisnuit al cresterii si dezvoltarii copiilor. Cu toate acestea, prin vaccinare si respectarea masurilor preventive, putem reduce impactul acestor afectiuni asupra copiilor nostri. Este important sa consultati medicul pediatru pentru a obtine informatiile si sfaturile necesare pentru a mentine sanatatea copilului dumneavoastra.

Distribuie Articolul