Ce ar trebui sa stie parintii despre fontanelele bebelusului

In primele luni de viata, bebelusii trec prin multe schimbari si dezvoltari, iar una dintre acestea este si aparitia fontanelelor. Fontanelele, cunoscute si sub numele de puncte molare sau meoli, sunt niste denivelari moi pe craniul bebelusului, cauzate de fuziunea oaselor craniului in timpul dezvoltarii fetale. Acestea sunt situate in puncte strategice si inconjoara creierul intr-un mod complex. In acest articol, vom explora mai in detaliu ce ar trebui sa stie parintii despre fontanelele bebelusului si cum sa aiba grija de ele.

Ce sunt fontanelele si cum se formeaza?

Fontanelele sunt spatii deschise si moi intre oasele craniului bebelusului. Acestea sunt flexibile si permit o crestere adecvata a creierului in primele luni de viata. Fontanelele sunt formate in timpul dezvoltarii fetale si sunt necesare pentru ca creierul bebelusului sa creasca in mod corespunzator. Exista doua fontanele principale:

 1. Fontanela anterioara sau fontanela mare: Aceasta este situata pe partea de sus a capului bebelusului, intre oasele frontale si parietale. Aceasta fontanela este vizibila si se simte ca un spatiu moale, pulsatoriu la atingere. Este cel mai mare punct de pe craniu si este un indicator important al hidratatiei si starii generale de sanatate a bebelusului.
 2. Fontanela posterioara sau fontanela mica: Aceasta este situata in partea posterioara a capului bebelusului, intre oasele occipitale si parietale. Aceasta fontanela este mai mica si mai putin vizibila decat cea anterioara.

Importanta fontanelelor si semnificatia lor

Fontanelele sunt deosebit de importante pentru bebelusi deoarece permit cresterea si dezvoltarea creierului in primele etape ale vietii. Acestea ofera o flexibilitate care permite craniului sa se adapteze la schimbarile de dimensiune si presiune in timpul cresterii creierului. De asemenea, fontanelele faciliteaza stabilizarea temperaturii creierului, controlul presiunii intracraniene si absorbtia socurilor in timpul caderilor accidentale.

Fontanelele pot furniza, de asemenea, informatii despre starea de sanatate a bebelusului. O fontanela normala este umpluta si pulsatoare, semn ca bebelusul este bine hidratat si sanatos. O fontanela lasata sau infundata poate indica o deshidratare sau alte probleme de sanatate si trebuie adusa la cunostinta medicului pediatru.

Cum sa aveti grija de fontanelele bebelusului

Fiind o parte importanta a craniului bebelusului, fontanelele necesita o atentie speciala si o ingrijire corecta. Iata cateva sfaturi pentru a avea grija de fontanelele bebelusului:

 1. Igiena adecvata: Ingrijirea fontanelelor incepe prin asigurarea unei igiene adecvate. Curatati usor zona fontanelei cu apa calda si sapun delicat, evitand utilizarea produselor agresive care pot irita pielea delicata a bebelusului. Nu aplicati presiune excesiva sau frecare asupra fontanelor, deoarece acestea sunt sensibile.
 2. Monitorizati starea fontanelelor: Fiti atent la starea fontanelelor bebelusului dvs. O fontanela normala ar trebui sa fie umpluta si sa pulseze usor. Daca observati orice modificare in aspectul sau senzatia fontanelei, cum ar fi o fontanela lasata sau infundata, consultati medicul pediatru.
 3. Protejati fontanelele: Fiti atenti sa protejati fontanelele bebelusului de lovituri sau presiuni excesive. In timpul purtarii bebelusului, asigurati-va ca suportul capului este adecvat si ca nu exercitati presiune asupra fontanelelor. La schimbarea bebelusului, manevrati-l cu grija si evitati sa apasati sau sa trageti de partile moi ale capului.
 4. Hidratare adecvata: Asigurati-va ca bebelusul dvs. primeste suficienta hidratare. O fontanela moale sau lasata poate indica o deshidratare si este important sa acordati atentie alimentatiei si hidratarii corecte a bebelusului. Consultati medicul pediatru pentru sfaturi suplimentare.
 5. Observati semnele de disconfort: Daca bebelusul dvs. pare sa fie iritat sau sa aiba disconfort in zona fontanelelor, consultati medicul pediatru. Unele bebelusi pot fi sensibili la atingerea fontanelelor si pot avea nevoie de ingrijire speciala.

Cand sa consultati medicul pediatru

In unele cazuri, fontanelele bebelusului pot necesita o atentie speciala si evaluare medicala. Iata cand ar trebui sa consultati medicul pediatru:

 • Daca fontanela bebelusului este lasata sau infundata.
 • Daca fontanela este foarte bombata sau in tensiune excesiva.
 • Daca observati ca bebelusul are o fontanela infundata si febra mare.
 • Daca bebelusul are simptome de deshidratare, cum ar fi urina redusa, plans fara lacrimi si buze uscate.
 • Daca observati schimbari bruste in aspectul sau comportamentul bebelusului in legatura cu fontanelele.

Este important sa retineti ca fiecare bebelus este unic si ca fontanelele pot varia in aspect si dezvoltare de la un copil la altul. In caz de nelamuriri sau ingrijorari cu privire la fontanelele bebelusului, este intotdeauna recomandat sa consultati medicul pediatru pentru evaluare si indrumare adecvata.

Fontanelele bebelusului sunt o parte importanta a craniului in primele luni de viata, permitand cresterea si dezvoltarea creierului. Ingrijirea fontanelelor necesita o atentie speciala, iar parintii ar trebui sa fie constienti de semnificatia si importanta acestora. Monitorizati starea fontanelelor, oferiti o igiena adecvata si protejati fontanelele de lovituri sau presiuni excesive. Fiti atenti la semnele de alarma si consultati medicul pediatru in caz de orice ingrijorare. Prin intelegerea si ingrijirea adecvata a fontanelelor bebelusului, parintii pot asigura o dezvoltare sanatoasa si armonioasa pentru micutii lor.

Distribuie Articolul