Scorul APGAR al unui nou-nascut – ce este si cum se interpreteaza

Cand un nou-nascut vine pe lume, medicii si asistentele medicale trebuie sa acorde o atentie deosebita evaluarii starii sale de sanatate. Un instrument important utilizat in acest scop este scorul APGAR. Acesta ofera o imagine rapida si obiectiva a starii de bine a nou-nascutului in primele minute de viata. Dar ce este de fapt scorul APGAR si cum se interpreteaza?

Ce este scorul APGAR?

Scorul APGAR este o metoda de evaluare a starii generale a nou-nascutului, dezvoltata de medicul anestezist Virginia Apgar in anii ’50. Apgar a creat acest scor pentru a putea monitoriza rapid si eficient vitalitatea nou-nascutului la nastere.

Scorul APGAR se bazeaza pe evaluarea a cinci criterii principale: aspectul pielii, frecventa cardiaca, reflexele, tonusul muscular si respiratia. Fiecare criteriu este notat cu punctaj intre 0 si 2, iar scorul final poate varia astfel intre 0 si 10.

Cum se efectueaza evaluarea APGAR?

Evaluarea APGAR se face in doua etape distincte: prima evaluare are loc la un minut dupa nastere, iar a doua evaluare este efectuata la cinci minute dupa nastere. In unele cazuri, medicii pot decide sa efectueze si o a treia evaluare la zece minute dupa nastere.

Aspectul pielii

Primul criteriu evaluat este aspectul pielii nou-nascutului. In functie de culoare, se acorda un punctaj intre 0 si 2. Un nou-nascut cu pielea palida sau albastra primeste scorul minim, in timp ce un nou-nascut cu pielea roz si bine oxigenata primeste scorul maxim. Acest criteriu este important pentru a evalua nivelul de oxigenare a nou-nascutului.

Frecventa cardiaca

Al doilea criteriu evaluat este frecventa cardiaca a nou-nascutului. Daca nou-nascutul are o frecventa cardiaca mai mica de 100 de batai pe minut, scorul este 0. Daca frecventa este intre 100 si 140 de batai pe minut, scorul este 1, iar daca depaseste 140 de batai pe minut, scorul este 2. Frecventa cardiaca este un indicator important al adaptarii nou-nascutului dupa nastere.

Reflexele

Urmatorul criteriu evaluat sunt reflexele nou-nascutului. In functie de reactivitatea reflexelor, se acorda un punctaj intre 0 si 2. Un nou-nascut cu reflexe absente va primi scorul minim, in timp ce un nou-nascut cu reflexe viguroase si bine dezvoltate va primi scorul maxim. Reflexele sunt un indicator important al functionalitatii sistemului nervos al nou-nascutului.

Tonus muscular

Al patrulea criteriu evaluat este tonusul muscular al nou-nascutului. Un nou-nascut cu tonus muscular scazut, lipsa de miscare si slabiciune musculara va primi scorul minim, in timp ce un nou-nascut cu tonus muscular ridicat, flexibil si viguros va primi scorul maxim. Acest criteriu este important pentru a evalua nivelul de dezvoltare neurologica a nou-nascutului.

Respiratie

Ultimul criteriu evaluat este respiratia nou-nascutului. Daca nou-nascutul nu respira deloc, scorul este 0. Daca respiratia este prezenta, dar neregulata sau slab dezvoltata, scorul este 1. Daca nou-nascutul respira bine si fara dificultati, scorul este 2. Respiratia este un indicator vital al adaptarii nou-nascutului la mediul extrauterin.

Cum se interpreteaza scorul APGAR?

Scorul APGAR este o evaluare rapida, care ofera o imagine de ansamblu a starii de bine a nou-nascutului imediat dupa nastere. Scorul final poate varia intre 0 si 10, iar interpretarea acestuia se face astfel:

  • Scorul 7-10: Nou-nascutul prezinta o stare de bine excelenta, adaptandu-se cu succes la mediul extrauterin.
  • Scorul 4-6: Nou-nascutul prezinta un nivel mediu de adaptare si poate necesita unele interventii medicale suplimentare.
  • Scorul 0-3: Nou-nascutul prezinta un nivel scazut de adaptare si necesita tratament medical de urgenta pentru a-si redobandi stabilitatea.

Este important de mentionat ca scorul APGAR trebuie interpretat in contextul fiecarui nou-nascut si al conditiilor specifice ale nasterii. Scorul APGAR nu este o evaluare de lunga durata asupra starii de sanatate a nou-nascutului, ci un instrument rapid care poate semnala eventuale probleme.

Scorul APGAR este un instrument esential in evaluarea starii de bine a nou-nascutului la nastere. Prin intermediul a cinci criterii principale – aspectul pielii, frecventa cardiaca, reflexele, tonusul muscular si respiratia – medicii si asistentele medicale pot obtine o imagine rapida si obiectiva asupra vitalitatii nou-nascutului.

Interpretarea scorului APGAR poate oferi indicii importante despre nivelul de adaptare al nou-nascutului, permitand medicilor sa intervina prompt si sa ofere ingrijirea adecvata. Este important de mentionat ca scorul APGAR trebuie interpretat in contextul fiecarui nou-nascut si al conditiilor specifice, iar scorul in sine nu este un diagnostic, ci un indicator al primei evaluari a bebelusului.

Prin folosirea scorului APGAR, medicii pot asigura un start sigur si sanatos in viata unui nou-nascut, monitorizandu-i imediat dupa nastere si asigurandu-se ca primeste ingrijirea necesara.

Distribuie Articolul